8 tips inför valet av kakel och klinker

Tips gällande kakel och klinker

Att inreda med kakel och klinker i hemmet har blivit alltmer populärt, även om det kanske är dyrare än att t.ex. lägga plastmatta, men kakel och klinker är också tåligare, mer lättstädat och vackrare – egenskaper många fastnar för. Nedan hjälper vi dig med tips att tänka på inför att du ska välja kakel och klinker.

1

Klinker på golvet

Oftast har man klinker på golvet, då klinker är mer tåligt och kompakt än kakelplattor. Dessutom blir klinker inte lika halt som kakel när plattorna är blöta. Därför är det en bra idé att välja klinker till golvet, inte minst i badrummet.

2

Kakel på väggarna

På väggarna rekommenderar vi att ha glaserade kakelplattor, för glaserade plattor ger vackra ljusreflektioner och är enkla att rengöra. Här kan du välja mellan t.ex. marmor, mosaik eller marockanska mönster. Använd gärna vår steg för steg-guide om du ska sätta väggkakel själv.

3

Välja kakel och klinker

I första hand bör du titta efter klinker eller kakel som du tycker är fint. Kanske är det något särskilt mönster som t.ex. marockanskt kakel, plattor i natursten som t.ex. marmor eller ett stilrent kakel i vitt. Välj kakel och klinker med omsorg och följ gärna ett tema eller en särskild stil för att få en fin helhet i rummet. Läs mer om att välja kakel och klinker här.

4

Ljusa kakelplattor

Det kan vara bra att känna till att stora och ljusa kakelplattor ger intryck av att ett rum är luftigt och rymligt, medan små och mörka plattor ger intryck av en tätare atmosfär. Ha detta i åtanke när du ska välja färg på ditt kakel, speciellt om du vill att ett litet rum ska kännas större.

5

Välja form på plattorna

Det kan vara bra att veta att kakel-och klinkerplattors storlek och form kan påverka hur ett rum upplevs. T.ex. i ett litet badrum kan det vara bra att ha stora plattor för att ge ett mer luftigt intryck. Medan rektangulära plattor i ett kvadratiskt rum kan göra att rummet känns större antingen på bredden eller längden, beroende på hur man lägger dem. Om man vill bryta mönstret kanske man ska överväga någon helt annan form, läs mer om olika former här.

6

Välja kakelfog

Fogarnas färg påverkar slutresultatet och en stor del av helhetsintrycket, därför är det viktigt att tänka efter innan du väljer fog. Välj antingen en fog som står i kontrast till plattorna eller en fog som är i liknande färg. Väljer du en fog som är några graders skillnad från plattan framhävs plattans egenskaper på ett bättre sätt.

7

Välj kvalité

Välj inte de billigaste kakelplattorna, fokusera i stället på kakel av hög kvalitet. Du kommer märka om du fått tag i kakelplattor av sämre kvalitet, då billigare kakel är skörare och har lättare att gå sönder. Billigare kakel tål dessutom inte de påfrestningar som kan uppstå på områden som utsätts för mycket smuts och slitage, t.ex. i badrum eller ovanför diskbänken i köket.

8

Anlita kakelsättare

Har du inte behörighet rekommenderar vi alltid att ta hjälp av hantverkare, t.ex. en kakelsättare som kan hjälpa dig med att sätta kakel. Det är viktigt att montering av kakel och klinker görs på rätt sätt för att rummet ska bli hållbart och fungera på bästa sätt. Det kan dessutom bli dyrt om något skulle hända och du har gjort rummet själv utan behörighet. Satsa i stället på att anlita en hantverkare och nyttja ROT-avdraget.