När man tänker att man ska renovera badrummet eller köket landar man ofta ganska snabbt i att man ska välja just kakel eller klinker. Men det finns fler varianter än så: natursten, granitkeramik och mosaik. Alla passar i våtutrymmen, det vill säga kök och badrum. Här kan du läsa mer om de olika varianterna och förhoppningsvis få lite information och inspiration inför din renovering.
Kakel är ett slitstarkt material och det är just därför vi har kakel i våra kök och badrum, eftersom de utsätts det för mycket nötning där. Kakel är gjort av lergods och har en fin glaserad yta som gör att det tål mycket vatten. Däremot ska man enbart använda kakel inomhus och på väggar, med andra ord inte som på golv.
Det finns över tusen olika färger och mönster att välja på. För dig som vill ha kakelinspiration kan vi meddela att vitt, beigt, grått, grönt, blått och marockanskt mönster alltid har en hög efterfrågan och för tillfället är även sten-och träimitation trendigt. Kakel finns också i många olika former såsom kvadrater, rektanglar, hexagoner eller cirkel-och fiskbensliknande former.
Gammaldags inredning syftar i dagligt tal oftast på en viktoriansk stil, vilket påminner om en sekelskifteslägenhet med stuckaturer och äkta material. Gammaldags kakel är mycket populärt på grund av det är avskalat men ändå har en mjuk och behaglig framtoning. Du kan läsa mer om gammaldags kakel och beställa hem olika sorters kakel hos sekelskifte.com. Kort och gott kännetecknas gammaldags kakel av sina detaljer som kanter, bårder, lister, hörnbitar, ojämnheter och tidsspecifika färger. Det är dessutom både stilrent och tidlöst.
Till skillnad från kakel är klinker gjort av stengods, vilket är mer slitstarkt än lergods och kan därför användas på både väggar och golv. Klinker används ofta i offentliga simhallar av just den anledningen. Men klinker ska inte läggas utomhus om det inte är ett specialanpassat klinkergolv för utomhusbruk.
Klinker finns både som glaserat och oglaserat, beroende på användningsområde. Likt kakel finns klinker också i massvis av färger och mönster men också i betong, metall och som trä-och marmorimitation. De vanligaste klinkervarianterna är i sten- och träimitation men också i marockanskt mönster. Vi kan exempelvis tipsa om winkelmann klinker som är ett gammaldags klinkersgolv som återigen blivit väldigt populärt på senare år.
Natursten är precis som det låter ett naturmaterial, det vill säga sten skuren från riktiga stenblock. När man väljer en naturlig produkt är det viktigt att komma ihåg att plattornas utseende kan variera kraftigt och att det slits och åldras med tiden. Om man väljer äkta natursten krävs det speciella behandlingar för att stenen ska bevaras på bästa möjliga sätt, läs mer om det här. Dubbelkolla alltid med en expert innan du beställer natursten eftersom det inte är optimalt för alla rum och platser.
Det finns olika typer av natursten, och en av de vanligaste är marmor, en annan är sjösten, en tredje är kalksten och en fjärde skiffer. Men kom ihåg att det finns många bra imitationer av både marmor och kalksten som kan vara värt att överväga först, eftersom det både är billigare och mer lättskött.
Man skulle kunna tro att granitkeramik är gjort av granit, men det är faktiskt gjort av porslinsleror. Granitkeramik är den tåligaste keramiken som finns och av den anledningen används det ofta på offentliga platser som i shoppingcenter men också i hemmets alla olika rum. Man kan även använda granitkeramik utomhus. Likt både kakel och klinker finns granitkeramik i sten- och träimitationer.
Mosaikplattor kännetecknas av att de är små och (oftast) kvadratiska, men de små plattorna sätts inte var för sig utan är monterade på ark eller karta. Mosaik kan vara gjort av natursten, keramik, glas eller metall beroende på användningsområde. Mosaikplattor används ofta i pooler men det sortens mosaik är speciellt framtagen för just det. Glasmosaik är inte heller lämpligt att lägga på golvet då det blir halt och lätt kan få repor.